SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2022. június

A World Robot Olympiad™ negyedik regionális elődöntőjének a Szegedi Tudományegyetem adott otthont
Az egészségügyben is használható segítőrobotokat építettek a jövő programozói a World Robot Olympiad™ (WRO™) nemzetközi LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi verseny negyedik, regionális fordulójában, melynek helyszíne az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Átriuma volt 2022. május 31-én.

Tovább >>>

Az élelmiszerkutatás legújabb eredményeiről tájékoztattak
Szegeden tartotta a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága 2022. májusi ülését. Az esemény különlegességét az adta, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar 60. éves évfordulója alkalmából a Tudományos Kollokviumot Szegeden rendezték. A rendhagyó kihelyezett ülésre rekordszámú érdeklődőt várt az SZTE Mérnöki Kara. A több, mint 90 érdeklődő számára, kiváló kutatók adtak elő, akik között ott voltak az SZTE akadémikusai is.

Tovább >>>

Harminc középiskolával kötött megállapodást a Szegedi Tudományegyetem
A középiskolás diákok továbbtanulását és tehetséggondozását segíti, ezzel hosszútávon a Dél-alföldi régió gazdaságát is fejleszti az az együttműködési megállapodás, amelyet a Középiskolai Partneri Program (KPP) keretében kötött a régió 30 középfokú oktatási intézményével a Szegedi Tudományegyetem. A szerződés aláírásával az iskolák hivatalosan is az SZTE Partneriskoláivá váltak, ezzel diákjaik számos egyetem által támogatott programban vehetnek részt.

Tovább >>>

Magyarul tartottak kulturális prezentációkat a kínai hallgatók
Az SZTE BTK Hungarológia által összeállított programra 2022 tavaszi félévben 8 magyar szakos hallgató érkezett részképzésre a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteméről (SISU, Shanghai International Studies University). 2022. június elsején, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában a kínai hallgatók színes prezentációkat mutattak be a félév záróünnepségén, zenéről, filmről, irodalomról és képzőművészetről, magyarul.

Tovább >>>

A növényvakság ellen szeretne küzdeni
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2019 májusában megalapította a Fiatal Kutatók Akadémiáját. A testület legfőbb feladata, hogy felszínre hozza a fiatal kutatók problémáit, és segítsen a megoldásukban. A tagság 5 évre szól, minden évben 12 új tag kerülhet be. Dr. Poór Péter, egyetemi adjunktussal, az SZTE Növénybiológiai Tanszékén dolgozó MTA FKA-ra felvételt nyert fiatal kutatójával beszélgettünk.

Tovább >>>

Centenáriumi és más kiadványok bemutatói, játék, kiállítás, workshop az SZTE ünnepi könyvheti kínálatában
„Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a Szegedi Tudományegyetem több mint húsz programmal csatlakozik a 93. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatához. Az olvasást népszerűsítő játékkal a ráhangolódás máris elkezdődött, majd 2022. június 7-17. között az érdeklődők belelapozhatnak az SZTE centenáriumi tanévében készült kiadványokba is.

Tovább >>>

Három napig Szeged a sporttudomány fővárosa
Ma kezdődött és péntekig tart a „Sporttudomány Magyarországon 2022” - “SPORTTUDOMÁNY AZ EGÉSZSÉG ÉS A TELJESÍTMÉNY SZOLGÁLATÁBAN” című XIX. Országos Sporttudományi Kongresszus, amelynek a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézete a házigazdája. A konferencia megnyitóján a legfontosabb hazai sporttudományi szervezetek képviselői is részt vettek.

Tovább >>>

QS világrangsor: az SZTE a legjobb magyar egyetem
A legjobb magyar egyetemként végzett a Szegedi Tudományegyetem a Quacquarelli Symonds (QS) idei világranglistáján is. A szegedi intézmény kiemelkedő hazai és nemzetközi oktatási, kutatási, művészeti teljesítményéről tanúskodik, hogy a jelentősen bővülő mezőnyben is megőrizte 551-560. helyezését.

Tovább >>>

Pedagógusait köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem
Pedagógusnap alkalmából köszöntötte az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Napközi Otthonos Óvodája, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium, és az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola pedagógusait a Szegedi Tudományegyetem. Az ünnepségen 30 díjat adtak át az egyetem vezetői.

Tovább >>>

A francia Tudományos Akadémia tagja lett Karikó Katalin
Élőben közvetítette a Szegedi Tudományegyetem közösségi média-felületein Karikó Katalin előadását, amelyet a francia Tudományos Akadémia 2022. június 14-i ünnepi ülésén tartott. Az SZTE kutatóprofesszora a patinás tudományos társaság tagja lett. A ceremónián megjelent Magyarország párizsi nagykövete, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára; illetve az SZTE rektora, kancellárja és több vezetője is. Az SZTE NKI stábja párizsi munkanapján elkísérte az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó, világhírű kutatót.

Tovább >>>

Doktorokat avattak a Szegedi Tudományegyetemen
A Szegedi Tudományegyetem 2021/2022-es tanév tavaszi félévének végén 18 habilitált és 101 PhD doktori címet szerzett hallgatót köszöntöttek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Június 17-én így összesen 119 doktor vehette át oklevelét.

Tovább >>>

Kihirdették a „tudósok borait”
Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem 2022. május 5-én tizedik alkalommal rendezte meg borversenyét, ahol 17 pincészet 47 bora versenyzett a „Vinum Academiae at Universitatis” címért. A Bíráló Bizottság 7 nedűt díjazott. Az elismeréseket a 7 nyertes pincészet képviselőinek 2022. június 17-én, az MTA SZAB Székházában adták át..

Tovább >>>

Újra együtt az Alma Mater Weekenden
Sípálya Szegeden, főzőverseny, gyermekprogramok és megszámlálhatatlan sportlehetőség - két év után először ismét összejött az egyetem apraja-nagyja az SZTE Alma Mater Weekend és Sportnapon.

Tovább >>>

Az SZTE „top group” eredményekkel szerepel az U-Multirank nemzetközi rangsorban
A nemzetközi rangsorok között az Európai Bizottság által támogatott U-Multirank rangsorban is jó eredményeket ér el a Szegedi Tudományegyetem. A készítők idén 96 országból 2202 felsőoktatási intézményt, köztük 12 magyar egyetemet értékeltek, több mint 30 indikátor szerint. Az SZTE több „top group” értékelést is kapott a kutatás, a tudástranszfer és a nemzetközi orientáció területén, de figyelemreméltó eredményei születettek az oktatás, valamint a regionális szerepvállalás területén is.

Tovább >>>

SZTE teniszpályát avattak az újszegedi ligetben
Mint olyan sok jó dolog Szegeden, az újszegedi Erzsébet-ligetben található teniszcentrum is Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik. A Nobel díjas tudós amellett, hogy aktívan játszott ezeken a pályákon, az egyik alapítója is volt. A korszerű, előremutató létesítmény egy komplett felújítással ünnepelte 100. évfordulóját. A megnyitón részt vett a Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Rovó László és kancellárja, Dr. Fendler Judit, valamint a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára, Sütő Csilla.

Tovább >>>

Öt európai egyetem hallgatói vetélkedtek a Szegedi Tudományegyetemen
Többek között a fenntarthatóságot, a távmunkát, az egészségügyi adatok szélesebb körű kezelhetőségét kutatták 8 héten keresztül a EUGLOH szövetség (European University Alliance for Global Health) diákjai. Eredményeiket az innovációs kihívás döntőjén, 2022. június 23-án, a Szegedi Tudományegyetemen mutatták be.

Tovább >>>

Kinevezéseket és elismeréseket adtak át a Szegedi Tudományegyetemen
Ünnepélyes keretek között köszöntötték 2022. június 30-án a Szegedi Tudományegyetem karainak, tanszékeinek, intézeteinek, klinikáinak és intézményeinek új vezetőit és kitüntetettjeit. Az elismeréseket Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja adta át.
 

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2022
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website