Magyar változat


Ma 2014. július 24. csütörtök, Kinga és Kincső napja van.

 
Szekciokep26.jpg
ÜDVÖZÖLJÜK A SZEGEDI ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR HONLAPJÁN!
Pályázat szakorvos munkakör betöltésére a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályon

Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet szakorvos munkakör betöltésére.

A pályázat benyújtásának határideje: 2014. augusztus 9.

Részletes felhívás...

 
Új magazin a sclerosis multiplexről

Ahogyan a fénysugár törése a prizmán ezernyi színt hoz létre, úgy próbáljuk meg mi is a töréseket, az állapotunkban beállt változásokat, nem (csak) veszteségként, szerencsétlenségként, hanem feladatként, újabb és újabb kihívásként és esélyként értelmezni. Esély egy újabb cél elérésére, egy másmilyen élet megélésére - írja a most megjelent PRISMA című sclerosis multiplexről informáló magazin beköszöntőjében Gyurácz Annamária főszerkesztő. A látványos küllemű folyóirat verseket, prózai szövegeket, festményeket is közöl, a hazánkban is terjedő sm betegség viselőitől. Tráser László az új kiadvány főszerkesztőjét, Gyurácz Annamáriát kérdezte.

 
Elhunyt Prof. Dr. Vas Ádám

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy hosszan tartó súlyos betegség után, életének 62 évében, 2014. július 3-án elhunyt Vas Ádám, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának egyetemi tanára, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási főtanácsadója. Vas Ádám professzor úr a betegség ellen folytatott küzdelem mellett is fáradhatatlanul vett részt Karunk munkájában, mindvégig töretlen energiával szervezte, irányította és végezte a klinikai farmakológia oktatását. Távozása pótolhatatlan veszteség, emlékét megőrizzük.

 
Honvédelmi Miniszter pályázati hirdetése

A polgári felsőoktatási intézmények és szakképző iskolák hallgatóival köthető ösztöndíjszerződésről, valamint az ösztöndíj folyósításának rendjéről szóló 38/2014. (V. 30.) HM utasítás alapján a katonai oktatást is folytató intézményekben nem megszerezhető végzettséget igénylő beosztások feltöltése érdekében Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíj elnyerésére.

A pályázati felhívás itt olvasható...

Pályázati adatlap...

 
Különleges hallásjavító műtét

Szegeden ültettek be először Magyarországon egy műtéti folyamatban kétoldali hallásjavító implantátumot július 10-én reggel a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán. A cochleáris implantátum egy 16 hónapos, siketen született kisfiún segít, akinek minden esélye meglesz arra, hogy hallása ugyanolyan minőségű legyen, mint az ép hallóké.  A műtétet Rovó László tanszékvezető egyetemi tanár végezte. Az 50 perces műtéten jelen volt Zombor Gábor egészségügyi államtitkár is, aki az operáció után bejelentette: olyan törvénymódosításokat kezdeményeznek, amelyekkel kötelezővé teszik az újszülöttkori hallásszűrést.
Hazánkban a statisztika szerint ezer csecsemőből átlagosan egy születik nagyfokú halláskárosodással vagy siketen. Esetükben érdemes minél hamarabb elvégezni a hallásjavító implantációt. Az újfajta műszernek köszönhetően a korábbi 3 és fél-öt órás műtétet 1 órára lehetett lerövidíteni. A 10-15 centiméteres vágás helyett pedig elegendő volt mindössze 4 centiméteres. A gyermek akár már a műtét másnapján elhagyhatja a kórházat. Az új berendezés az idegeket ingerli, így a siketeket is újra hallóvá teheti, a nem működő hallópályarendszert ugyanis újra működésre bírja. A beültetendő implantátumok 5-5 millió forintba kerülnek, a műtét 200-300 ezer forintba. Ez a költség azonban később bőven megtérül azzal, hogy a gyermek integrálódhat a hallók társadalmába, és felnőttként sem szorul segítségre

 
Köztársasági ösztöndíj pályázatok értékelése (frissítve)

A benyújtott pályázatok érékelése és rangsorolása a Köztársasági Ösztöndíj pályázat szabályainak figyelembe vételével megtörtént. A pályázók a Moduloban a pontozás áttekintése után esetleges észrevételeiket 2014. július 10. csütörtök 12 óráig tehetik meg az office.aokto@med.u-szeged.hu e-mail címen.


Az  ÁOK-n a 2014/15-ös tanévben 10 fő nyerheti el a Köztársasági ösztöndíjat, a 10 első legmagasabb pontszámot elért hallgatón felül további 2 fő pótjelölése is megtörtént. A közzétett rangsor a Kari javaslat, annak véglegesítéséről a Köztársasági Ösztöndíj Bizottság dönt (várhatóan 2014. július 17-én).

Szeged, 2014.07.08.

Prof. Dr. Bari Ferenc s.k.
orvoskari dékán

KÖD értékelés 2014

KÖD kísérőlevél 2014

„A határidőig beérkezett és elbírált felülvizsgálati kérelem következtében a rangsorban VÁLTOZÁS történt, melyet az alábbi listában megtekinthetnek.”

KÖD rangsor 2014 teljes